Brøndby Kommunes Kontrolenhed. Bag det lidt tørre navn gemmer sig sig en gruppe medarbejdere, der hvert år sparer Brøndby Kommune for mange millioner kroner. Og i 2017 gjorde de det en gang til.
Tilbage i 2015 hentede enheden 5 millioner hos (lidt for) kreative modtagere af sociale ydelser. Beløbet blev kaldt rekordstort.
Og nu melder Brøndby Kommune om ny rekord. Bettina Ohm Eriksen, der er er leder af Brøndby Kommunes Kontrolenhed hentede sammen med sine kolleger i 2017 syv millioner kroner ind til kommunekassen. Der er tale om penge, der er udbetalt som sociale ydelser, men som borgerne ikke har ret til. Nu kan beløbet bruges til andre formål.
Brøndby Kommune oplyser i en pressemeddelelse, at en stor del af kontrolenhedens indsats i 2017 var rettet mod kontanthjælpsmodtagere.
Fem procent af dem blev udtrukket tilfældigt via stikprøvekontrol, og de personer er så blevet undersøgt nærmere af kommunens kontrolenhed med Bettina Ohm Eriksen i spidsen.
Det viser sig desværre, at en del ikke følger reglerne
-Det er første, men ikke sidste gang, at vi laver en stikprøve blandt kontanthjælpsmodtagere. Det viser sig desværre, at en del ikke følger reglerne. Vi er især stødt på mange, der arbejder ved siden af, at de modtager kontanthjælp, forklarer hun.
Ud over sort arbejde ved siden af kontanthjælpen er der også fundet eksempler på rejser og ferier, der ikke er aftalt med kommunen - kontanthjælpsmodtagere skal søge om ferie, inden de rejser.
Borgere melder mistanke
Ud over stikprøvekontrollen, så opdages socialt bedrageri ofte, fordi andre borgere anmelder det. I 2017 var der 19 borgere, der gik til kommunen med en mistanke om socialt bedrageri - og dertil kommer andre sager, der opdages, fordi kontrolenheden tager på virksomhedsbesøg og der undersøger, hvem der er på arbejde pågældende sted - og om det er indberettet de rigtige steder.
-Jeg noterer med tilfredshed, at vi sparer fælleskassen for mange udgifter ved at sætte en stopper for socialt bedrageri. Borgernes retssikkerhed er i højsædet og derfor går vores Kontrolenhed også efter bedrageri, der ikke nødvendigvis giver kommunen en økonomisk besparelse. For det handler ikke om at indkassere mest muligt, men om at vi sikrer, at borgerne får de ydelser, de har ret til – hverken mere eller mindre,” siger borgmester Kent Magelund i pressemeddelelsen fra Brøndby Kommune.